De kransen die bij de jaarlijkse herdenking bij Kamp Molengoot in Collendoorn worden gelegd zijn afgelopen weekend doelwit geworden van vernielingen.
Jannie Wiegman, commissie Kamp Molengoot, kreeg maandagmorgen een verontrustend telefoontje over het slagveld bij het joodse monument. Mevrouw Wiegman ging direct kijken en heeft foto’s genomen van deze respectloze actie. Er zijn kransen omvergegooid en een aantal is over de heg gesmeten. “In heel Nederland worden joden nog steeds bedreigd. Rabbijnen worden beveiligd, evenals scholen met kinderen van joodse afkomst,” vertelt Jannie die er honderd procent van overtuigd is dat dit een antisemitisch incident is tegen joden.
Jannie Wiegman verbaast zich over het feit dat er maar zo weinig mensen van op de hoogte zijn, dat joden nog steeds bedreigd worden: “De bedreigingen worden zelfs steeds gekker. Er zijn mannen in Amsterdam die niet eens meer met de Keppel (joods hoofddeksel) op durven te lopen. En het gebeurt niet alleen in Amsterdam, maar nu dus ook zelfs in Hardenberg. Respectloos is het.” In overleg met de gemeente is besloten de kransen niet weer neer te zetten, maar weg te halen en de standaards op te ruimen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg heeft met ontsteltenis kennis genomen van deze vernielingen.
Burgemeester Maarten Offinga: “Het is in- en intriest wat hier gebeurd is. Ik vind dit zeer ongepast. Hoe haal je het in je hoofd om kransen en bloemen die uit respect en ter nagedachtenis aan de slachtoffers zijn gelegd te vernielen! Zo ken ik de gemeente Hardenberg niet. Ik nodig de ‘helden’ die dit op hun geweten hebben uit om zich bij mij te melden en uit te leggen waarom ze dit hebben gedaan.”
Ook wethouder Alwin te Rietstap is geraakt: “Op 7 oktober was ik namens het gemeentebestuur aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van Kamp Molengoot. Die herdenking is waardevol omdat we hiermee, 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, de verhalen over deze gebeurtenissen die zoveel leed en verdriet hebben veroorzaakt blijven vertellen. Nu constateer ik met veel verdriet dat het erop lijkt dat ook in onze samenleving antisemitisme nog steeds aanwezig is. Deze vernielingen laten ons zien hoe belangrijk het is dat de verhalen van Kamp Molengoot en de Tweede Wereldoorlog verteld blijven worden.”
Er is aangifte gedaan bij de politie die de zaak verder onderzoekt. Ook houdt de politie de plek extra in de gaten.
“De kransen zijn gewoon over de heg gegooid”, aldus Jannie Wiegman